Släktforska gratis nu i helgen (17-18 mars 2012)

Published 2012-03-12

Sedan ett antal år tillbaka är det Släktforskningens dag den tredje lördagen i mars månad. I år är temat "Släktforskning, då, nu och i framtiden". Att släktforska med ArkivDigital tycker vi är "nu och i framtiden". Vi hoppas att ni vill fira denna dag tillsammans med oss. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi passerar snart 34 miljoner bilder i över 138.000 volymer. Föreningar, bibliotek och arkiv runt om i landet har utställningar och föredrag på lördag. Om du inte har möjlighet att besöka något evenemang, så kan du alltid "titta in" i vårt arkiv. Fira Släktforskningens dag tillsammans med oss i vårt stora bildarkiv, helt i färg.

Titta in på: Sveriges Släktforskarförbund för att se om det finns någon aktivitet där du bor.

Specialpris på årsabonnemang

Du har även möjlighet att köpa ett årsabonnemang till specialpris från den 15 mars till den 1 april 2012. För endast 995 kronor får du ett årsabonnemang (ordinarie pris 1.195 kronor). Erbjudandet kan bara köpas av privatpersoner och gäller 15/3 2012 till 1/4 2012. Självklart kan även du som redan har ett pågående abonnemang köpa detta. I så fall läggs det nya på efter ditt nuvarande.

Hur gör jag för att få tillgång till ArkivDigital gratis?

För att få tillgång till ArkivDigital och tjänsten ADOnLine gratis under helgen 17-18 mars 2012, så måste du göra ett par saker. Det är inte svårt och Du skall nog klara det. Följ bara nedanstående punkter. Var noga med detta.

 1. Börja med att registrera dig
  • Om du redan har registrerat dig så går du vidare till punkt 2. Om du inte kommer ihåg ditt lösenord gå till http://www.arkivdigital.se/users/forgot_password och skriv in din registrerade e-postadress så skickas ett nytt lösenord till dig.
  • Om du inte är registrerad hos oss sedan tidigare så måste du göra detta. Gå till: http://www.arkivdigital.se/users/register och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Var extra noga med att skriva rätt e-postadress. Lösenordet skall bestå av minst 6 tecken.
 2. Installera programmet ADOnLine
  • Om du inte har den senaste versionen så är tipset att du installerar denna. Den senaste versionen heter ADOnLine 1.4.2 (rev 610), gå till http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation. Du kan se vilken version du har om du i programmet trycker på Hjälp-menyn och sedan på Om.
  • Under installationen så kommer du att få ett antal frågor. Du skall svara på dessa "positivt" och när installationen är klar så har du en ikon på din dators Skrivbord som heter ADOnLine2.
  • Dubbelklicka på ikonen för att starta programmet.
 3. Logga in
  • Dubbelklicka på ADOnLine2 ikonen på din dators Skrivbord för att starta programmet.
  • Nu kommer en inloggningsruta upp. Här fyller du i dina inloggningsuppgifter (e-post och lösenord). Var noga med att skriva in exakt samma som du gjorde när du registrerade dig. Det är t.ex. skillnad på stora och små bokstäver. 
  • Om du får felmeddelande om fel e-post/lösenord så är det något som inte stämmer. Klicka bort meddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut det som står och fyll i uppgifterna igen.
 4. Börja släktforska hos ArkivDigital
  • Till vänster finns en lista med arkivbildare. Sök efter "din" församling i listan eller skriv in det direkt i sökfältet ovanför. Klicka på namnet för att välja.
  • Till höger kommer nu en lista med volymer upp från just din valda församling. Leta efter rätt volym i listan och dubbelklicka på den med vänster musknapp för att öppna volymen.
  • När volymen är öppnad så bläddrar du i den med -5, -1, +1 och +5 eller direktvalet mellan -1 och +1.
  • Läs gärna manualen om du behöver lite hjälp.

Vanliga frågor och problem

 • Givetvis förlänger vi alla pågående abonnemang med 2 dagar på grund av gratisdagarna (17-18/3 2012).
 • Om du har problem med programmet och vill ha hjälp. Tala direkt om så mycket du kan, vilken version använder du, vad gör du och vad som händer? Kommer det några felmeddelanden och vad står det i dessa? Ju mer du kan berätta, ju lättare är det för oss att snabbt kunna svara dig. Skicka ett e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se och beskriv vad som händer, så svarar vi så fort vi kan.
 • Du kan också prova att installera om eller installera en äldre version av programmet. Längst ner på installationssidan finns länkar till äldre versioner. Ibland kan dessa fungera bättre.
 • Om du har automatisk inloggning ikryssad och får felmeddelande om fel e-post/Lösenord, klicka bort felmeddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och därefter på Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut de uppgifter som står där - även punkterna i lösenordsrutan - och skriv in dem på nytt.

Kundtjänst under helgen

En del av oss är ute på olika aktiviteter och visar upp ArkivDigital. Vi lovar att svara på e-postfrågorna som kommer till oss så fort vi kan, men ibland kan det dröja lite. Det är alltid bäst att skicka via e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se och beskriv ditt ärende så noga som möjligt.

Tillgängliga volymer

När man börjar släktforska så tittar man till en början i kyrkoböckerna. Dessa använder man för att bygga grunden i sitt släktträd. Men ju längre tid man håller på, ju mer vill man veta om släktingarna. Var bodde de, hur stor var gården eller om de bråkade med grannen. Genom att släktforska i andra handlingar så kan man hitta svar på dessa och en mängd andra frågor. I ArkivDigital hittar du många andra typer av handlingar än de rena kyrkoböckerna. Om du på ett enkelt sätt vill få en överblick om vad som finns så kika på produkttabellen (PDF). Men inte heller denna täcker inte in allt som finns. Det roligaste man kan göra som släktforskare är att titta i en bok som man inte vet vad det innehåller och har man tur så hittar man den där pusselbiten man länge har sökt. Passa på att bekanta dig med ArkivDigital och alla våra volymer nu i helgen.

Vi ses på Släktforskningens dag, antingen i verkligheten eller i ArkivDigital.
/ArkivDigital

ANTAL FÄRGBILDER

66 706 785

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgLogin formulär