Hur gör jag för att få tillgång till ArkivDigital gratis?

Är du redan registrerad användare hos ArkivDigital och har installerat den senaste versionen av programvaran?
Starta programmet och logga in som vanligt för att få tillgång till ArkivDigital gratis under helgen 14-15 november 2015.

Är det första gången du använder ArkivDigital?
Då behöver du göra några saker för att få tillgång till ArkivDigital gratis under helgen 14-15 november 2015. Följ bara nedanstående punkter.

Börja med att registrera dig

Om du inte har använt ArkivDigital tidigare måste du registrera dig som användare. Gå till registreringsformuläret och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Var extra noga med att skriva rätt e-postadress. Lösenordet skall bestå av minst 6 tecken. Om du inte kommer ihåg ditt lösenord klicka här för att hämta ett nytt lösenord. Skriv in din registrerade e-postadress så skickas ett nytt lösenord till dig.

Installera ArkivDigital

För att bläddra i och läsa våra digitala arkivhandlingar (som t.ex. kyrkböcker och bouppteckningar) behöver du installera vår egenutvecklade programvara.

Klicka på Hämta i tabellen nedan för att hämta och installera ArkivDigital för det operativsystem som du använder.

Genom att klicka på Guide får du en mer detaljerade installationsanvisningar om hur du hämtar och installerar programmet för respektive operativsystem.

OperativsystemVersionDatumLadda ner 
Windows XP/Vista/7/8/10 1.5.4 2015-06-02 Hämta Guide
Mac OS X 10.6 eller högre 1.5.4 2015-06-02 Hämta Guide
Linux 32 bitars Intel/AMD 1.4.4 2013-11-27 Hämta Guide
Linux 64 bitars Intel/AMD 1.4.4 2013-11-27 Hämta Guide
iPad 1.1.2 2013-03-14 Hämta Guide

Under installationen kommer du att få ett antal frågor. Du skall svara på dessa "positivt" och när installationen är klar så har du en ikon på din dators Skrivbord som heter ArkivDigital online. Dubbelklicka på ikonen för att starta programmet.

Om du har installerat ArkivDigital tidigare på din dator kontrollera då att du har den senaste version ArkivDigital online 1.5.4. Du kan se vilken version du har om du i programmet trycker på Hjälp-menyn och sedan på Om. Om du inte har den senaste versionen installera den senaste från tabellen ovan.

Logga in

Dubbelklicka på ArkivDigital online ikonen på din dators Skrivbord för att starta programmet.

Nu kommer en inloggningsruta upp. Här fyller du i dina inloggningsuppgifter (e-post och lösenord). Var noga med att skriva in exakt samma som du gjorde när du registrerade dig. Det är t.ex. skillnad på stora och små bokstäver.

Om du får felmeddelande om fel e-post/lösenord så är det något som inte stämmer. Klicka bort meddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut det som står och fyll i uppgifterna igen.

Börja släktforska med ArkivDigital

När du har loggat in kan du bläddra i och läsa våra digitala arkivhandlingar. På sidan Släktforskning kan du få tips om hur du kommer igång med din forskning. Du kan även läsa vår manual om du behöver lite hjälp. Nedan finns några praktiska tips på hur man kommer igång:

  • Till vänster finns en lista med arkivbildare. Sök efter "din" församling i listan eller skriv in det direkt i sökfältet ovanför knappen med de avancerade sökalternativen. Klicka på namnet för att välja.
  • Till höger kommer nu en lista med volymer upp från just din valda församling. Leta efter rätt volym i listan och dubbelklicka på den med vänster musknapp för att öppna volymen. Det är viktigt att dubbelklicka för att öppna en volym.
  • När volymen är öppnad bläddrar du i den med knapparna -5, -1, +1 och +5 eller direktvalet som finns mellan knapparna -1 och +1.

 

Vanliga frågor och problem

Har jag tecknat ett abonnemang eftersom jag har använt gratisdagarna?

Nej. Natten mellan 15 och 16 november kommer möjligheten att logga in utan abonnemang att upphöra automatiskt. Om du vill fortsätta släktforska med ArkivDigital måste du aktivt köpa ett abonnemang och det kan du göra här.

Vad händer om jag redan har ett aktivt abonnemang?

Ingenting händer för dig som har ett aktivt abonnemang, du kan forska vidare precis som vanligt. Med gratisdagarna ger vi nya kunder en chans att upptäcka ArkivDigital. Tidigare kunder som inte har haft något abonnemang på ett tag ges chansen att återupptäcka ArkivDigital.

Vad ska jag göra om felmeddelande "Fel e-postadress/lösenord" syns?

Klicka bort felmeddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och därefter på Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut de uppgifter som står där - även punkterna i lösenordsrutan - och skriv in dem på nytt.

Var hittar jag nybörjarhandboken och användarmanualen till ArkivDigital online?

Du hittar nybörjarhandboken genom att klicka här och användarmanualen genom att klicka här.

Var kan jag se vilka volymer ni har fotograferat?

Titta på vår sida om vårt bildarkiv. Här kan du se en översikt över de handlingar som vi har fotograferat för ett visst län. Du kan söka efter en viss arkivbildare och se vilka volymer som finns tillgängliga för just den arkivbildaren. Du kan även titta på vår översiktstabell över bildarkivet [PDF].

Var kan jag få hjälp?

Om du har problem med programmet och vill ha hjälp. Tala direkt om så mycket du kan, vilken version använder du, vad gör du och vad som händer? Kommer det några felmeddelanden och vad står det i dessa? Ju mer du kan berätta, ju lättare är det för oss att snabbt kunna svara dig. Skicka ett e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se och beskriv vad som händer, vi svarar så fort vi kan.

Var kan jag hitta fler vanliga frågor?

Du hittar fler svar på vanliga frågor här.

 

ANTAL FÄRGBILDER

58 491 120

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgLogin formulär