Beskrivning av AID

AID är en hjälp att direkt hoppa till en bild i ArkivDigital online. AID skall inte ses som en källa, precis lika lite som ett GID-nummer eller SVAR-nummer. Det är en hjälp att hitta direkt till en bild i respektive leverantörs material. AID skall alltså inte utläsas som ArkivDigital ID utan som engelskans AID=Hjälp.

En källa är alltid en text i klartext som man kan förstå och hitta utan att ha något abonnemang.

För att AID skall fungera så måste du ha ett aktivt abonnemang på ArkivDigital online samt att programmet skall vara version 1.4 eller senare. Du ser vilken version du har genom att klicka på Hjälp-menyn och Om.

Med hjälp av AID kan du som släktforskare direkt göra en länk till en specifik bild i ArkivDigital online.

Konvertera AID till en riktig källa

Om du av någon anledning bara har ett AID, så kan du omvandla detta till en källa i klartext här.

Skriv t.ex. in v1378.b20.s26a

Sök källhänvisning eller AID

Resultatet blir att det är Forshälla AI:2 (en husförhörslängd 1817-1820).

AID sökresultat

Nedanför finns en lista med alla bilder och sidnummer i den aktuella volymen. Klicka på den lilla symbolen för AD och på en bild och programmet öppnar först ArkivDigital online och när du har loggat in så öppnas den aktuella bilden. Först kommer en dialogruta från din webbläsare. Hur denna ser ut är olika för olika webbläsare. I exemplet nedan är hur det ser ut i Internet Explorer 9 och Windows 7.

AID frågeruta

Klicka på Öppna för att starta ArkivDigital online och hoppa till den aktuella bilden.

Forshälla AI:2 sid 26a

Självklart kan du i ArkivDigital online spara en källhänvisning i många olika format, där du själv kan välja vilket format som du vill använda.

Direktlänkning till en originalbild från ett register

Om man gör register och har dessa sökbara på Internet, så kan man på ett enkelt sätt göra en länk direkt till en originalbild i ArkivDigital online. Vi har t.ex. under meny till vänster Släktforskning och sedan Sökbara register. Klicka på Bouppteckningsregister så kommer ett bouppteckningsregister från delar av Skåne. Än så länge finns bara ett antal volymer från Albo härad kopplade med AID.

Sök t.ex. på Albo härad och Bengt Nilsson.

Bouppteckningssökning

Den översta träffen ger en Bengt Nilsson i Brösarp som nämns i en bouppteckning från 1743-02-19 och i den bouppteckningen är han änkans bror. Den finns en källhänvisning (Albo häradsrätt FIIa:2:22 och en länk till AID. Klicka på ArkivDigital-symbolen så startar ArkivDigital online och efter inloggning så hoppar du direkt till den aktuella bouppteckningen.

Bengt Nilsson nämnd i bouppteckningen

Bouppteckningen är efter Lars Andersson och hans änka heter Ingar Nillsdotter. En bit ner står "...å änkjans wägnar, dess fader Nills Bengtsson i Brösarp, samt dess Broder Bengt Nillsson ibm..."

Direktlänkning till originalbild från en hemsida

Ett annat sätt att länka till en originalbild i ArkivDigital online är från t.ex. en hemsida där man presenterar sin släktforskning. Släktforskaren Martin Brandt har på sin hemsida, https://brandt.slektforskning.se gjort detta. Martin har för sin anmoder Maria Adolphsdotter hittat att hon är född 1710-10-01 i Vantakullen, Ås (F). Sedan finns det en källhänvisning 1) och tittar man på den fotnoten så står det Ås AI:1 sid 30.

Maria Adolphsdotter

Klickar man på källan så innehåller den en länk till AID och när man klickar på den öppnas ArkivDigital online och man kan direkt se originalsidan och uppgiften kan bekräftas. I detta fallet är källa 3) öppnad som är Marias vigselnotis.

Maria Adolphsdotters vigselnotis i ArkivDigital online

Vi vet att det finns ett antal föreningar och personer som håller på att göra länkningar i sina register och hemsida till AID, så vi tror att detta kommer att bli en mycket bra sak i framtiden. Man kan på snabbt och enkelt sätt direkt kontrollera originalkällan.

ANTAL FÄRGBILDER

90 341 584

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet