Systemrekommendationer

Det är svårt att ge någon exakt specifikation då det mycket beror på vilka andra program och processer som är i gång på datorn. Som alltid gäller ju mer desto bättre.

Operativsystem:

ArkivDigital 2.0 - Webbversion:
ArkivDigital 2.0 - Webbversion körs i din webbläsare som t.ex. Google Chrome, Edge, Safari och Firefox. Se till att du har den senaste versionen av webbläsaren installerad på din dator.

Vi testar kontinuerligt vår webbapplikation i den senaste versionerna på Google Chrome, Edge, Safari och Firefox och på olika moderna operativsystem som t.ex. Windows 10, mac OS 10.13, Ubuntu 18.04, iOS 11 och Android.

Det finns ett fåtal funktioner som fungerar olika beroende på vilken webbläsare och operativsystem som används. I bildvisaren är det några bildinställningar som t.ex. skärpa som inte fungerar på Retinaskärmar på Mac OS och iPad. Det finns också ett fåtal snabbkommandon som inte fungerar i vissa webbläsare.

Arbetsminne:

Vi rekommenderar minst 1 GB internminne i datorn.

Att arbeta med färgbilder är mer minneskrävande än svartvita bilder och dessutom använder vi komplicerade komprimeringsalgoritmer för att minska nedladdningstiden och det kräver mycket minne. Om arbetsminnet inte räcker till så börjar datorn automatiskt att använda hårddisken som ett extra minne och den är betydligt långsammare vilket gör att allt upplevs som långsamt.

Bredband:

För att kunna använda ArkivDigital online så måste man ha bredband. För att det skall flyta smidigt så rekommenderar vi 3-4 Mbit/s i nedladdningshastighet, men det fungerar även med lägre hastigheter. Nedladdningstiderna blir dock längre vid lägre hastigheter.

Tänk på att både ADSL och Mobilt bredband skriver att de har t.ex. 7.2 Mbit/s. Detta betyder att det är den absoluta maximala hastigheten man kan komma upp i. Oftast är den faktiska hastigheten mycket lägre. Man kan oftast teckna abonnemang på olika hastigheter. Med mobilt bredband är mottagningsförhållande mycket avgörande. Det kan göra skillnad att sitta nära ett fönster eller långt in i ett rum. Du kan använda http://www.bredbandskollen.se för att testa din internethastighet.

ANTAL FÄRGBILDER

90 354 915

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet