ArkivDigital på iPad

Olika typer av surfplattor blir mer och mer populära och vi har nu glädjen att presentera en första version av ArkivDigital till iPad. Vi kommer att utveckla nya funktioner till denna och även till andra plattformar såsom t.ex. Android. Vi har valt att göra ett enkelt gränssnitt till att börja med och vi kommer att bygga på med fler funktioner så som t.ex. flikar, AID i kommande versioner. 

Installera appen ArkivDigital online på din iPad

För att kunna använda din iPad för att titta på de gamla handlingarna måste du först installera den. Detta gör du enkelt via AppStore. Där kan du söka efter ArkivDigital online eller så kan du direkt hoppa dit via knappen nedan.

Appen gratis, men för att kunna utnyttja den fullt ut, måste du ha ett abonnemang på ArkivDigital online. Detta köper du via vår hemsida.

Starta appen

På din iPad finns nu en ikon som du trycker på för att starta ArkivDigital online.

Logga in

Om du redan har ett abonnemang på ArkivDigital till din vanliga dator så kan du använda samma inloggningsuppgifter här på appen. Skriv in e-post och lösenord. Om du inte kommer ihåg dessa, kan vår kundtjänst hjälpa dig att skapa ett nytt.

Om du inte har något abonnemang kan du logga in med Användarnamn (e-post): demo och Lösenord: demo

I demo-läge kommer du bara åt volymerna från Röke i Skåne och Älvsbacka i Värmland.

Välj arkivbildare 

När du har loggat in läses en liten databas in och du skall välja arkivbildare. En arkivbildare är t.ex. en församling eller domstol, som har lämnat material efter sig.

Antingen kan du skrolla i listan för att hitta rätt eller så kan du skriva in namnet i sökfältet ovanför listan. När du har hittat rätt trycker du på den blå pilen ute till höger för att hoppa vidare. Om du trycker på namnet så kommer det upp informationstext om arkivbildaren.

Välj volym

Precis som i föregående steg skall du nu välja en volym som du vill titta i. Tryck på raden för att se eventuell informationstext och tryck på den blå knappen för att öppna volymen.

Bläddra i volymen

Nu är boken eller volymen öppen och du kan bläddra i den på lite olika sätt. Om du ser hela bilden, du kan även dubbelklicka på bilden för att komma till detta läge, kan du bläddra med ett finger åt höger eller vänster. Dra fingret ute från höger kanten och in mot mitten av bilden. Du kan även använda knapparna nere till höger för att hoppa en eller fem sidor framåt eller bakåt. Det sista möjligheten är att mellan knapparna -1 och +1 välja att hoppa direkt till en bild eller sida.

Förstora (zooma) eller förminska

Om du trycker med två fingrar på skärmen och sedan drar dessa åt var sitt håll, förstorar du just den delen av bilden. Om du "nyper" med två fingrar på bilden så förminskar du just den biten. Prova och se hur det fungerar.

Du kan även flytta dig i bilden när den är förstorad genom att dra med ett finger och flytta bilden.

iPaden stående

Du kan även vända din iPad så att den blir stående och då kanske få mer en större del av bilden.

Välja ny volym eller arkivbildare

Tryck på Tillbaka-knappen en eller två gånger för att välja en ny volym eller arkivbildare.

Nya versioner

Tyvärr kan vi inte idag säga när nästa version blir tillgänglig eller när appen kommer till andra plattformar, men så fort det blir kommer vi att meddela detta på vår hemsida och via nyhetsbrev. Appen uppdateras ju på samma sätt som alla andra appar till iPaden.

ANTAL FÄRGBILDER

73 874 344

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgLogin formulär