Frigivna fångar från hela riket 1876-1910

FångeFöddBrottFängelse 

Förnamn

Efternamn

Datum

Ort

 

 

Söktips

Malmö Stadsarkiv - Kriminalpolisen FIa:1-19
I ArkivDigital online hittar man respektive akt med en bild under arkivbildaren: Kriminalpolisen i Malmö.


Så blev det nya tider och Stadsarkivet i Malmö skulle flytta till nya och mera ändamålsenliga lokaler - året var 1991. Flytten gick till gamla Kockumsområdet där den havsnära omgivningen och saltstänkta luften blev en minst sagt inspirerande forskarmiljö. Det var här jag lärde känna Pehr. Pehr Nilsson kom visserligen med i flytten från gamla arkivet men där hade han endast arbetat en kortare tid. I nya arkivet blev han ett inventarium, en klippa.

På sitt enkla och rättframma sätt hade han alltid en hjälpande hand att ge åt besökarna i forskarsalen. Ingen fråga var för dum. På sina fem fingrar kunde han ALLT vad Stadsarkivet hade i sina gömmor - oftast UTAN att slå i några arkivförteckningar. Han visste helt enkelt var det fanns, varför då leta? Till saken hör att Malmö är betydligt svårare att forska i, än landsbygdens socknar, då det här handlar om kvartersindelningar respektive gatuadresser och inte distinkta gårdsbenämningar. Betydligt mer komplicerat än i en liten by på landet. Så kom tiden när Pehr blev sjuk, lungcancer. Han fortsatte oförtrutet, oaktat sin sjukdom, att vara på Stadsarkivet och ge sin sedvanligt hjälpande hand till de forskare som så önskade. Så kom vi en gång att diskutera det "Register över frigivna fångar från hela riket" som finns i Malmö Stadsarkiv.


Malmöhus slott 1870-talet.

Det handlar om ett arkiv med porträtt över de grövsta kriminella som frisläppts från anstalter i hela Sverige under perioden 1876-1910. Pehr berättade då att han under all sin lediga tid i början av anställningen på Stadsarkivet ägnat sig åt att göra ett register över både denna förteckning och en liknande över Malmös glädjeflickor vid samma tid. Jag blev givetvis imponerad och redan kvällen efter var Pehr hemma hos mig och lade över de båda registerna till min hårddisk. Så gick tiden och Pehr blev allt sjukare. Men han framhärdade så gott han kunde. Ända fram till slutet var han regelbundet uppe på arkivet och arbetade, senare mest för att "hälsa på". Den 10:e november 1996 gick han ur tiden, Pehr Nilsson. Än i dag kan jag höra hans nyckelklippa skramla när jag är däruppe, den hade han alltid hängande i livremshanken. Man hörde att han var i antågande - då visste man att forskarproblemen var ur världen!

Jag vill på detta sätt hedra Pehr, genom att göra detta register tillgängligt för alla forskare som kan ha glädje av det, då jag vet att det är så han velat ha det!

Jag vill i sammanhanget även rikta ett stort tack till Niklas Hertzman, Krister Olofsson och Johan Hall, genom vars insatser registret kunnat konverteras till en modern och presentabel form med otaliga sökmöjligheter.

Malmö 1/9 2001
Peter Larsson (†)

Detta register skall inte ses som någon källa utan endast som ett hjälpmedel. Det kan tyvärr finnas fel i registerna, kontrollera alltid uppgifterna mot källan. Om ni hittar ett fel i registret är vi tacksamma om ni skickar ett e-post till kundtjanst@arkivdigital.se med den felaktiga raden.

ANTAL FÄRGBILDER

90 341 584

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet