Klockaremål från Lunds stift

KlockareFörsamlingÅrtal 

Förnamn

Efternamn

 

 

Söktips


Registret innehåller 5049 poster över alla bevarade klockaremål i Lunds Stift mellan åren 1680-1891.

Man kan säga att ett klockaremål är klockarens skrivelser till biskopen (domkapitlet i Lund). De kan innehålla alla möjliga saker, t.ex. ansökningshandlingar, bråk om klockarens bostad och lön, trohetseder till kungen och biskopen mm. Har man tur kan man i deras ansökningshandlingar hitta uppgifter om deras liv fram tills klockaremålet skrevs. Är det flera som vill bli klockare så kan man hitta uppgifter om hur församlingens ledamöter röstar i klockarevalet osv. Det är med andra ord ganska olika uppgifter man kan hitta, man får helt enkelt kolla i det enskilda målet och se vad just det målet (handlingen) handlar om.

För att söka i klockaremålsregistret använder man sökformuläret ovan.

Detta register skall inte ses som någon källa utan endast som ett hjälpmedel. Det kan tyvärr finnas fel i registerna, kontrollera alltid uppgifterna mot källan. Om ni hittar ett fel i registret är vi tacksamma om ni skickar ett e-post till kundtjanst@arkivdigital.se med den felaktiga raden.

Själva handlingarna finns ännu inte digitaliserade utan tag kontakt med Landsarkivet i Lund för att beställa kopior. Vi kan även fotografera handlingarna som uppdragsfotografering.

ANTAL FÄRGBILDER

90 341 584

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet