Varför det är så bra med ArkivDigital

Oslagbar kvalitet. Eftersom vi fotograferar alla de unika handlingarna som finns med nutida teknik och i färg, blir läsbarheten betydligt bättre än den fotografering som utgår från mikrofilmningen som gjordes för 50 år sedan i svartvitt.

 

Färgbilder som gör att man kan läsa igenom fuktskador. TV lämnade den svartvita världen för snart 40 år sedan och nu är det dags att alla släktforskare gör detta också. Framtidens släktforskning är i färg. Färgbilderna gör att man kan läsa vad som står i handlingarna.

 
Du kan forska hemifrån och när du själv har tid. Vi gör alla våra bilder tillgängliga genom abonnemang. Detta innebär att du kan släktforska hemifrån precis när du själv vill. Du behöver inte längre vara beroende av öppettider. Har du en stund över en kväll så är det bara att starta datorn och ArkivDigital och snabbt kommer du tillbaka till en tid då dina förfäder levde.

 
Prisvärda abonnemang. Vi erbjuder olika långa abonnemang vilket gör att du kan köpa det som passar dig just för tillfället. Du kan köpa abonnemang Allt-i-ett för en månad för 395:- eller ett år för 1895:-. Läs mer om våra abonnemang.

 
Vi tillgängliggör de unika svenska kyrkböckerna. De senaste 100 åren har det skett ett antal steg för att öka tillgängligheten för de svenska kyrkböckerna.
  • Man organiserar i slutet av 1800-talet arkivväsendet i Sverige för att skapa bra förutsättningar för de gamla handlingarna. Vårda, bevara och tillgängliggöra är ledorden arkiven lever och verkar efter.
  • Strax efter andra världskriget börjar mormonerna att mikrofilma handlingarna. Man vill kunna forska utanför arkiven och man vill kunna göra kopior. Tillgängligheten av materialet ökar.
  • I slutet av 1980-talet konverterar man mikrofilmerna till mer lätthanterliga mikrokort. Tillgängligheten av materialet ökar.
  • I slutet av 1990-talet börjar SVAR och Genline att digitalisera de gamla mikrofilmerna. Man kan nu forska hemifrån via Internet. Tillgängligheten av materialet ökar.
  • Nu nyfotograferar vi handlingarna med modern teknik i färg vilket gör att kvaliteten blir betydligt bättre. Tillgängligheten av materialet ökar.
 

Vårt system är baserat på NAD som Riksarkivet står bakom. NAD eller Nationell Arkiv Databas är Riksarkivets förteckning över de handlingar som finns på de svenska arkiven. På vår hemsida och i ArkivDigital kan du enkelt se vilka volymer som finns för respektive arkivbildare. Läs mer om NAD.

 
Information om församlingen och volymen. För de allra flesta församlingarna och volymerna har vi nyttig information om t.ex. vilket härad och stift en församling tillhör. För en volym kan det vara information om vad som ingår i just den volymer.

 
Länkar till andra volymer som innehåller information som kan vara av intresse. I många fall har man skrivit information om flera församlingar i en kyrkobok. Då hittar du enkelt länkar till just dessa volymerna i ArkivDigital.

 

Små korta instruktionsfilmer. Vi har nu gjort ett antal små, korta instruktionsfilmer som på ett enkelt sätt visar hur man gör för att t.ex. leta fram en volym eller öppna en bouppteckning. Filmerna hittar du på vår Youtube-kanal

 
Möjlighet att köpa volymerna på CD om man inte har bredband. Vi vet att det fortfarande finns de som inte har tillgång till Internet och bredband. För att även dessa och andra som vill köpa våra färgbilder så erbjuder vi att man förutom abonnemangen på ArkivDigital kan köpa bilderna på CD-skiva. För att exakt se vad som finns tillgängligt och för att köpa, se vår förteckning över volymer.

 
Möjlighet för våra samarbetspartners att köpa elevabonnemang till specialpriser. Vi har samarbetsavtal med Sveriges Släktforskarförbund, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan, NBV och Studiefrämjandet och erbjuder de som arrangerar släktforskarkurser och cirklar elevabonnemang till specialpris. Läs mer här.

 
Av släktforskare för släktforskare. Vi som har skapat ArkivDigital är släktforskare som har sett ett behov av bättre och läsbara bilder och därför gör vi detta.

 
Nybörjarhjälp (länk till släktforskning). Det krävs en del kunskaper om vad de olika handlingarna innehåller och hur man använder dem på bästa sätt. Vi erbjuder en gratis nybörjarkurs och ett exempel på hur man kommer igång med sin släktforskning.

 
Kyrkböcker för hela landet -1894. Vårt första steg är att göra alla de äldre (-1894) kyrkböckerna klara. Vi är nu klara med detta. Vi fotograferar serierna husförhörslängder, flyttlängder, födda, vigda och döda.

ArkivDigital - Täckningskarta över Sveriges kyrkböcker fram till och med 1894
Bouppteckningar från stora områden. När vi är klara med de äldre kyrkböckerna går vi vidare och fotograferar andra handlingar. Bland det som är mest efterfrågat och viktigt för en släktforskare är bouppteckningar. Vi fotograferar alla bouppteckningar från äldsta tid till 1960. Grönt = klart och Gult = pågående.

Vissa områden kan vara delvis kompletta även om de är gulmarkerade - sök under volymer i huvudmenyn.

Arkivdigital - Täckningskarta över fotograferade bouppteckningar
Många tillgängliga bilder. Just nu har vi 89 228 084 bilder i vår databas.

 
Över 500.000 nya bilder varje månad. Varje månad producerar vi över en halv miljon nya bilder och dessa blir automatiskt tillgängliga för alla som har abonnemang på ArkivDigital.

 

Mycket mer handlingar än bara kyrkböcker. Kyrkböckerna är grunden och det är dessa man behöver för att kunna bygga sitt släktträd. Men det finns så otroligt många fler spännande handlingar på arkiven. Vår målsättning är att kunna erbjuda alla släktforskare allt detta. Egentligen är det när man börjar forska i andra typer av handlingar än de rena kyrkböckerna som den riktiga släktforskningen börjar. Det är nu detektiven i en kommer fram och man får börja kartlägga lite mer och försöka se och hitta samband mellan t.ex. vem som köper och säljer gårdar.

 

Militära handlingar. En stor och viktig del i den svenska historien är det militära. Det var många som var militärer och förr eller senare hittar man en förfader eller släkting som varit militär. I dessa handlingarna kan man hitta information som blir en liten pusselbit i min släkthistoria.
Söktips:
För att hitta de militära handlingar så söker du i ArkivDigital på: regemente

 

Mantalslängder. Olika myndigheter hade olika ansvarsområden och en handling man kan ha mycket nytta av är mantalslängderna. Kyrkböckerna fördes ju av prästerna, medan mantalslängderna fördes av staten. Detta innebär att man i mantalslängderna kan hitta uppgifter om familjerna när det inte finns några kyrkböcker. Mantalslängderna är oftast inte lika utförligt förda som husförhörslängderna, men kan som sagt ge mycket information som man annars inte kan hitta.
Söktips:
För att hitta de mantalslängder vi har fotograferat så söker du i ArkivDigital på: landskontor

 
Frigivna fångar 1876-1910. Har man turen att hitta en fång i sin släkt, så kan man hitta mycket spännande information om honom. 1876 började man att fotografera alla grövre brottslingar när man släppte dessa fri och sedan spred man dessa bilder för att hålla koll på eventuella återfallsförbrytare.
Söktips:
Börja med att söka i register på hemsidan och sedan Kriminalpolisen i Malmö i ArkivDigital.

 
Bouppteckningar. 1734 blev det lag på att man skall upprätta en bouppteckning efter en avliden person. Det är långt ifrån alla man hittar en bevarad bouppteckning efter tyvärr, men om man gör det, så ger denna otroligt mycket information om familjen och hur de hade det. I ingressen finns uppgifter om den avlidne och hans efterlevande. Finns det omyndiga barn så kan det finnas förmyndare och det är oftast släktingar och då får man nya ledtrådar i sin jakt. Sedan kommer en förteckning över de saker som finns i hushållet. Detta ger en god inblick hur de hade det. Det är domstolarna som handhar bouppteckningarna.
Söktips: I ArkivDigital söker du på rådhusrätt eller häradsrätt. Du hittar oftast även register bland volymerna.

 
Katekismilängder. Katekismilängderna finns för Skåne, Blekinge, Halland och vissa delar av Småland. Dessa brukar vara från tiden innan husförhörslängderna (slutet av 1600-talet och 1700-talet). Dessa är en bra ersättning för husförhörslängderna.
Söktips
: För Skåne, Blekinge och Halland, se respektive församling och för Småland söker i ArkivDigital på: Domkapitlet i Växjö.

 
Register och avskrifter. För många husförhörslängder har man gjort ort- och yrkesregister. Dessa finns avfotograferade i våra bilder, men inte på mikrofilmerna eftersom registerna är gjorda efter mikrofilmningen. Dessutom finns många andra bra och värdefulla register.
Söktips: Sök på respektive arkivbildare för att se om det finns några register.

 
Släktnamnsregister från Göteborgs Landsarkivs område. För hela Landsarkivet i Göteborgs område har man tagit fram speciella släktnamnsregister över alla som nämns i kyrkböckerna som inte har efternamn som slutar på -son och -dotter. Detta är oftast från äldsta tid till 1800. Detta är en ypperlig hjälp om man letar efter personer eller släkter som har flyttat.
Söktips: Sök i ArkivDigital på: Släktnamnsregister.

 
Födda, vigda, döda - SCB-utdrag. Från 1860 gav SCB (Statistiska CentralByrån) prästerna i uppdrag att varje år skicka in uppgifter om födda, vigda och döda till SCB. Fördelen hos SCB-utdragen är att vi har möjlighet att lägga ut dessa ända fram till år 1947, medan vi sällan har haft möjlighet att fotografera originalböckerna så långt framåt i tiden. Vi kan även med SCB-udragen successivt täppa igen luckor där vi saknar originalböcker. SCB-utdragen är avskrifter av kyrkoarkivens originalböcker och kan innehålla färre uppgifter än dessa. 
Läs mer om SCB-utdrag.

 
När blir vi klara? Svaret på den frågan är ganska enkel. Vi kommer aldrig att bli klara. Men samtidigt är det ju detta som är det som är roligt. Detta visar att det finns så otroligt mycket spännande och intressant material i de svenska arkiven. Vi fotograferar så mycket vi kan och hela tiden gräver vi oss djupare ner i handlingarna och letar fram de godbitar som finns.  

 

ANTAL FÄRGBILDER

89 228 084

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet